5.7 Printade reklam och adjektiv

Nu dyker du in i reklamens otroliga värld – och analyserar reklam med adjektiv i fokus. Reklamerna måste alltid skilja sig ur mängden och det betyder att man skapar nytt språk hela tiden, i synnerhet med hjälp av adjektiv.

Gör så här

Före

Den här gången jobbar vi inte digitalt i början, utan du ska skaffa dig en tidskrift i din bransch, en sådan som har väldigt mycket reklamer. Bläddra igenom hela tidsskriftet och kolla alla reklam. Välj några som tilltalar dig mer än de andra, och gör en liten ordlista till dig själv för att förstå allt som skrivs i reklamen.

Under

Kolla de valda reklamerna och besvara följande frågor. Sammanfatta dina idéer antingen i en video på max 3 minuter eller en PowerPointpresentation där du talar i bakgrunden.

  1. Vem är reklamen avsedd för?
  2. Vad fångar läsarens intresse i reklamen? Varför?
  3. Vad tycker du om reklamens text? Är den tillräckligt informativ? För mycket eller för lite? Vilka adjektiv används där? > Skriv reklamens alla adjektiv (+ vid behov översättningen också) på ett blädderblock
  4. Vad tycker du om reklamens layout? Bilder? Färger? Formen? Finns det specialeffekter där som inte egentligen hänger ihop med själva produkten?
  5. Följer reklamen reglerna för etisk marknadsföring?

Gör ett digitalt ordmoln (word cloud) över alla adjektiv som du hittade i reklamerna. Du hittar bra gratisapplikationer till ordmoln på nätet.

Efter

Om du har jobbat i en studiegrupp, väcker den här uppgiften säkert mycket diskussion. Jämför gärna era reklamanalyser och ordmoln – och försök att börja använda de nya adjektiven som du just har lärt dig!

 

 

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: